У помірному поясі — основні виробники цукру бурякосіючі регіони (Франція, ФРН, Україна, Росія тощо). В США та Китаї цукор одержують як з цукрової тростини, так і з цукрових буряків. Частково цукор виробляють також з кукурудзи (США), кокосових горіхів (Індія та інші країни тропічної Азії й Океанії). Серед волокнистих культур найважливіше значення має бавовник, щороку виробляється 19-20 млн тонн волокна бавовни. Основні райони його вирощування — субтропічна, тропічна та субекваторіальна зони: майже по 1/5 збору дають Китай та США, по 1/10 — Індія та Пакистан, інші важливі виробники — Узбекистан, Туреччина, Єгипет, Сирія, Бразилія, Австралія. В помірній зоні основною волокнистою культурою є льон, якого найбільше вирощують у Китаї, Франції, а також у Росії, Іспанії, Білорусі та Україні. Основні виробники джуту — Індія, Бангладеш, Китай. Основні риси географії тваринництва. У різних країнах світу тваринництво має неоднаковий рівень розвитку. В економічно розвинутих країнах (Європа, Північна Америка, Японія) та постсоціалістичних країнах з перехідною економікою (Центральна Європа, країни СНД) — це високоінтенсивна, високомеханізована галузь, що базується на такому ж інтенсивному і механізованому кормовиробництві. Основні галузі тут — молочне тваринництво, стійлове вирощування великої рогатої худоби на м'ясо, свинарство, високомеханізоване птахівництво.
|