Переглянути всі підручники
<< < 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 > >>

 

Таблиця 13

Країна

Усі зернові

Пшениця

млн т

тонн на 1 чол.

млн т

Весь світ

2050

0,34

585

Китай

400

0,33

95

США

310

1,24

54

Індія

240

0,24

72

Росія

75

0,5

44

Франція

66

1,12

36

Індонезія

60

0,3

Канада

45

1,6

22

Бразилія

48

0,28

3

ФРН

45

0,55

21

Україна

38

0,8

20

Бангладеш

37

0,26

1

Австралія

33

1,6

21

Аргентина

ЗО

0,8

15

Туреччина

ЗО

0,48

20

Інші країни

625

165

інші важливі продуценти зосереджені в Південно-Східній та Східній Азії (Індонезія, Бангладеш, В'єтнам, Таїланд, М'янма, Японія, Філіппіни та ін.), в Америці помітне виробництво мають Бразилія та СІЛА.

Технічні культури вирощують заради одержання сировини для виробництва різноманітних продовольчих і промислових товарів. Найбільше значення мають цукрові — цукрові буряки, цукрова тростина (мал. 35); олійні — соняшник, олива, соя, арахіс, плоди олійної пальми, рапс тощо; волокнисті — бавовник, льон, коноплі та ін. Важливу роль відіграють також культури, з яких виготовляють тонізуючі речовини — особливо чай, кава, какао, кола (мал. 36); наркотичні речовини — тютюн, опійний мак та ін.; прянощі — перець чорний та червоний, гвоздичне дерево, мускатник та ін., а також каучуконоси (гевея), коркові, лікарські, ефірно-олійні рослини.

Технічні культури хоч і трудомісткі, але дуже прибуткові, тому у всіх районах, де вони культивуються, під них відводять найкращі землі.

Наведемо приклади з географії цієї галузі.

На рубежі 2000 p. у світі виробляється близько 140 млн тонн цукру на рік. Частину його одержують з цукрової тростини, яку вирощують у тропічному, субтропічному і субекваторіальному поясах (Бразилія, Індія, Куба, Таїланд, Австралія тощо).

Виробництво зернових у країнах світу

(середній показник за 2000-2002 pp.)

 

Переглянути всі підручники
<< < 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 > >>
Сайт управляется системой uCoz