інші важливі продуценти зосереджені в Південно-Східній та Східній Азії (Індонезія, Бангладеш, В'єтнам, Таїланд, М'янма, Японія, Філіппіни та ін.), в Америці помітне виробництво мають Бразилія та СІЛА. Технічні культури вирощують заради одержання сировини для виробництва різноманітних продовольчих і промислових товарів. Найбільше значення мають цукрові — цукрові буряки, цукрова тростина (мал. 35); олійні — соняшник, олива, соя, арахіс, плоди олійної пальми, рапс тощо; волокнисті — бавовник, льон, коноплі та ін. Важливу роль відіграють також культури, з яких виготовляють тонізуючі речовини — особливо чай, кава, какао, кола (мал. 36); наркотичні речовини — тютюн, опійний мак та ін.; прянощі — перець чорний та червоний, гвоздичне дерево, мускатник та ін., а також каучуконоси (гевея), коркові, лікарські, ефірно-олійні рослини. Технічні культури хоч і трудомісткі, але дуже прибуткові, тому у всіх районах, де вони культивуються, під них відводять найкращі землі. Наведемо приклади з географії цієї галузі. На рубежі 2000 p. у світі виробляється близько 140 млн тонн цукру на рік. Частину його одержують з цукрової тростини, яку вирощують у тропічному, субтропічному і субекваторіальному поясах (Бразилія, Індія, Куба, Таїланд, Австралія тощо). Виробництво зернових у країнах світу (середній показник за 2000-2002 pp.)
|