Африка — світовий постачальник багатьох видів тропічної рослинницької сировини: какао, арахісу, пальмової олії, прянощів тощо. Водночас сільське господарство країн, що розвиваються, не забезпечує місцеве населення продовольством унаслідок відставання в більшості країн виробництва основних продовольчих культур від темпів зростання населення. У сільському господарстві Африки використовується понад 1/3 площі материка. Під орними землями та багаторічними насадженнями зайнято близько 7%, під пасовищами — 24% площі континенту (мал. 131 ). Основними зерновими культурами в Африці є просо, сорго, кукурудза, рис, пшениця, ячмінь; коренеплодами — маніок, батат, ямс, таро; плодовими — банани (екваторіальна та субекваторіальна зони), фінікова (оазиси пустель) і олійна пальми (тропіки), маслина (субтропіки). Плантаційне господарство в Африці досить розвинуте, але менше, ніж у Латинській Америці та Південно-Східній Азії. У тропічній зоні виникли тільки окремі розрізнені ареали плантацій. На території Африки зосереджена значна частина світового поголів'я худоби і в'ючних тварин. На континенті близько 192 млн голів великої рогатої худоби, 210 млн овець, 176 млн кіз, 14 млн верблюдів. Провідне місце за поголів'ям худоби належить країнам Східної Африки. Однак тваринництво як галузь господарства має дуже низькі показники виходу продукції. На півночі Африки основна частка сільськогосподарської продукції виробляється в субтропічній зоні Середземномор'я та в долинах Нілу (мал. 132). У Марокко, Алжирі, Судані значні площі займають пасовища. Найбільш розораною частиною
|